Aanbouw en verbouwing van een jaren 50 woning
Eindhoven
Deze forse aanbouw ontleent haar vorm aan puur functionele en rationele oplossingen voor beperkingen vanuit regelgeving. De hele uitbouw kon met een lichte bouwvergunning worden gerealiseerd
ontwerp
De woning had een wat kleine keuken en er was de wens om op de begane grond een aparte speelruimte voor de kinderen te maken.
Door een aanbouw met een nieuwe ruime leefkeuken te maken konden de oude keuken en bijkeuken samengevoegd worden tot speelkamer voor de kinderen.
Een nieuwe bijkeuken is achter de nieuwe keuken geplaatst waardoor een zeer praktische routing ontstaat.
hoogteverschillen
Het woonhuis ligt op een dijk aan de Dommel en het vloerpeil ligt een halve meter hoger dan de achtertuin. De hele aanbouw ligt dan ook verlaagd achter het huis.
Omdat de uitbreiding langs de perceelgrens met de buren ligt en de bebouwingshoogte hierlangs beperkt is, is er ook in het dak met hoogteverschillen gewerkt. Een strook van de keuken langs de erfgrens en de hele bijkeuken zijn met een lager dak uitgevoerd, zodat de uitbouw bij de buren niet hoger dan 2,3 meter komt. De tuin is zo’n 30cm afgegraven zodat er binnen een nettohoogte van 2,4 meter aangehouden kon worden. Het plafond in de woonkeuken sluit aan op de plafondhoogte in de woning en heeft een hoogte van zo’n 3,5 meter.
lichtkap
Tussen woonkamer en nieuwe keuken zit een knik in de plattegrond, waarboven een enorme lichtkap gemaakt is die een zee van daglicht het middendeel van de woning binnenlaat.
materialisatie
De plint is uitgevoerd in stootvoegloos metselwerk met een doorgestreken voeg. Hiervoor is een strakke witte en relatief platte steek gekozen.
Hierboven is de gevel bekleed met onbehandeld zink, dat na verloop van tijd een dof-grijze patina laag krijgt. Het hoge deel in de keuken heeft een plafond van geprofileerde en geperforeerde stalen dakplaten. De complexe lichtkap is handgemaakt van eikenhouten draagbalken waaroverheen glasplaten gelegd zijn.